Župni karitas

Created with Sketch.

Počeci karitativnoga djelovanja u Župi dogodili su se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, odnosno na početku Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj. Mnoštvo prognanih i izbjeglih ljudi, koji su zbog ratnih događanja morali napustiti svoje domove u Republici Hrvatskoj (Hrvatska Kostajnica, Glina, Vukovar, Bapska, i dr.) i Bosni i Hercegovini, nametnula je potrebu karitativnoga djelovanja. To se, na poticaj ondašnjeg upravitelja Župe, vlč. Josipa Mrzljaka, i dogodilo. Vjernici su se nesebično uključili u organizaciju pomoći za prognane i izbjegle, koji su bili smješteni na području Župe.

Novi saziv Caritasa od 2006. godine, ima 20-ak članova te u grupama po dvoje redovito je mjesečno obilazilo potrebite župljane. Tim obilascima uređeno je stanje kartoteke korisnika. Na temelju  obilaska i snimke stanja tijekom 2008. godine, 40 korisnika primalo je neki oblik pomoći.

Svake godine uoči blagdana Božića i Uskrsa župni Caritas organizira prikupljanje nepokvarljive hrane koja se dostavlja nekoliko desetaka najpotrebitijih župljana. Također se posebno obilježava i nedjelja Caritasa u adventu. Od školske godine 2012./2013. U rad župnog Caritasa aktivno se uključuju i kandidati za sakrament svete Potvrde.

Osobno iskustvo:

Tijekom prvog polugodišta 2013. godine  župni Caritas u Sesvetskom Kraljevcu  nastavio je s provođenjem svojih karitativnih akcija. Uoči uskršnjih blagdana sakupljale su se nepokvarljive namirnice te su se dijelili paketi obiteljima slabijeg imovinskog stanja. Obilazili smo potrebite, posebno starije, kako bi ih obradovali svojim posjetom i lijepom riječju dok su ih vlč. Ivica (župnik) te vlč. Marko (kapelan) redovito ispovijedali.

Također, pripomogli smo u prikupljanju sredstava za G. A. iz Orašja i za M. B. iz Sesveta.

U drugom polugodištu planiramo niz novih projekata i akcija, stoga pozivamo  sve župljane da nam se pridruže, jer što god učiniste jednom od Isusove najmanje braće, Isusu učiniste. Vjerujte, koliko god članovi Caritasa daruju sebe, puno više primaju, jer Isus vraća stostruko. Živimo u teškim vremenima te moramo biti socijalno osjetljiviji i pomoći onima kojima je još teže. Razumijem da je i Vaše financijsko stanje teže, no prilikom darivanja se trebamo pouzdati u Boga kao što je to učinila i udovica koja je dala i zadnji svoj novčić. Caritas raspolaže jedino donacijama i darovima svojih župljana stoga, neka Vam ne zna ljevica što Vam čini desnica, jer Bog voli vesela darivatelja.

Mirko Miloloža, član župnog Caritasa